bulan pose ni kalo tak cite pasal makan memang tak sah.
yolah..dalam dok kering anak tekak tuh mesti teringin n mengidam nak makan macam2.
arini belum sampai waktu tenghari lagi dah fikir nak masak ape untuk berbuka.
heip.aku pose ok.waktu ABC(Allah Bagi Cuti) dah abes.;p
so.tadi aku ngan assistant aku yang keje tetap lagi berpencen carik resipi kat internet.
budak2 umah teringin nak masak asam pedas ikan kembung.
uuuuu~sedapnya...alamak.kurang pahala pose dok fikir pasal makan jek.hohohoho.pas balik kelas nak qada' tido dulu kejap.then baru start masak.asik2 tido 3 jam jek setiap hari.mau tak buat kugfu mabuk time solat tarawikh.huhuh.
mengantuk punye pasal sampai terhuyung hayang.
dah2.ckup cite untuk tengahari ni.so.ni la resipinya..selamat mencuba...:))
- 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 2cm kunyit hidup-ditumbuk
- 1 btg serai dititik
- 3 btg daun kesum
- 1 bunga kantan-dibelah dua
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
- 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
- Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
- Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment