Thursday, August 19, 2010

++asam pedas ikan kembung pon sodap++



bulan pose ni kalo tak cite pasal makan memang tak sah.
yolah..dalam dok kering anak tekak tuh mesti teringin n mengidam nak makan macam2.
arini belum sampai waktu tenghari lagi dah fikir nak masak ape untuk berbuka.
heip.aku pose ok.waktu ABC(Allah Bagi Cuti) dah abes.;p
so.tadi aku ngan assistant aku yang keje tetap lagi berpencen carik resipi kat internet.
budak2 umah teringin nak masak asam pedas ikan kembung.
uuuuu~sedapnya...alamak.kurang pahala pose dok fikir pasal makan jek.hohohoho.pas balik kelas nak qada' tido dulu kejap.then baru start masak.asik2 tido 3 jam jek setiap hari.mau tak buat kugfu mabuk time solat tarawikh.huhuh.
mengantuk punye pasal sampai terhuyung hayang.
dah2.ckup cite untuk tengahari ni.so.ni la resipinya..selamat mencuba...:))

  • 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment